Gevoelsrondje

Ik start elke ochtend in mijn klas met een gevoelsrondje. Het is dan de bedoeling dat de kinderen zichzelf een cijfer geven tussen 0 en 5. Een 0 wil zeggen dat ze zich helemaal niet goed in hun vel voelen. Bij een 5 voelen ze zich fantastisch.

Schermafbeelding 2015-07-07 om 14.09.24

De kinderen kiezen zelf of ze vertellen waarom ze zich zo scoren. Er wordt dus een open sfeer gecreëerd waarin er naar elkaar geluisterd wordt en waar de kinderen vertellen hoeveel en wat ze willen. De kinderen in mijn 3de graad vonden dit heel verrijkend. Ik wilde daarom nog een stapje verder gaan. De kinderen krijgen van mij een mini-boekje met cijfers van 0 tot 5 wat op hun bank komt te liggen. Hiermee kunnen ze ook in de loop van de dag hun gevoel weergeven en aanpassen. Door dit principe wordt het ook voor de kinderen makkelijker om met elkaar om te gaan. Er staan ook enkele tips op – hoe kinderen met het gevoel van anderen kunnen omgaan.

Schermafbeelding 2015-07-07 om 14.09.15

Het gevoelsrondje kan vanaf het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar gebruikt worden. Ik ontwikkelde daarom een versie per graad. In de eerste graad blijft het bij de basisgevoelens (met een smiley) – blij, boos, bang, verdrietig.
In de tweede graad krijgen de kinderen een smiley en een cijfer. In de derde graad blijft enkel het cijfer nog over.

Gevoelsrondekaartjes – 3de graad
Gevoelsrondekaartjes – 2de graad
Gevoelsrondekaartjes – 1ste graad

Geef een reactie

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.